Netwerk, inspiratie - en brainstorm namiddag samenwerking plant-dier
Vanaf 2023 wordt het landbouwbeleid aangepast om het af te stemmen op de duurzame en sociale ambities van de Europese Commissie. Een deel van de inkomenssteun voor boeren wordt afhankelijk gemaakt van de inspanningen van die boeren om te verduurzamen en de biodiversiteit te stimuleren. Toch zijn boeren en organisaties er niet gerust in.
Wervel, Boerenforum en KLIMAATKOEPEL VZW organiseren een avond, waarbij Boeren en Boerinnen aan het woord komen.
’Alles staat of valt met een goede eerlijke prijs’. Iedereen is het hierover eens.
Als we willen voorkomen dat we onze kippenfilet vanuit Argentinië moeten invoeren, dan moet er bestaanszekerheid zijn voor onze eigen landbouwers. Maar dan moeten we er vooral voor zorgen dat jonge boeren in de stiel willen stappen. Maar hoe garandeer je een rechtvaardig inkomen voor jonge boeren, in een wereld waarin 1 liter melk goedkoper is dan 1 liter frisdrank in de supermarkt?
Korte Keten, allemaal goed en wel,… Liefst één op de 5 Vlamingen heeft de voorbije maanden vaker lokale producten gekocht. De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat ook Truienaars de weg naar lokale producten hebben gevonden. Gaan we op zoek naar kwaliteit in de korte keten? Of is het verhaal achter het product die ons doet inzien? Heeft de Korte Keten toekomst? Moet dan de Vlaamse regelgeving de landbouw op familiale schaal niet beter ondersteunen ?
Zo is er bv in Sint-Truiden de winkel Mattes, één van de 3 Limburgse hoeve-slagerijen, gerund door familie Martens. Vader en hun 3 zonen moeten nu 2x/week naar Geel rijden om hun varkens te slachten, wat veel stress en ongemak voor de dieren meebrengt. Deze boeren dromen van een kleine
lokale slachterij op het eigen erf. Maar dan moet de regelgeving dit wel mogelijk maken.
Op vrijdag 25 maart zetten we de spots op een 4-tal boeren en boerinnen uit Sint-Truiden en omgeving. Zij brengen hun verhaal en positieve aanbevelingen voor het beleid: van het Europees, het federaal, het Vlaamse, tot het lokale.
Met Kim Duchateau, die de pijnpunten live in beeld brengt, om te lachen en om te huilen.