LLAEBIO

Agro-ecologie, een voedsel- en landbouwsysteem voor de toekomst.

 

Agro-ecologie, wat betekent dat? Waarom hoor je er zo veel over praten? En welke praktijken zijn agro-ecologisch? We horen dit soort vragen meer en meer, en wij zijn niet alleen. Om hier een antwoord op te bieden stelden we een inspirerende presentatie op die iedereen kan gebruiken om agro-ecologie aan verschillende doelgroepen uit te leggen.


agroforestry

De presentatie start met een een definitie van agro-ecologie in één zin. Die zin wordt nadien woord voor woord verder uitgediept. We halen de belangrijkste principes aan, maar in essentie zien we agro-ecologie als een einddoel, waarbij verschillende praktijken tot een duurzamer voedselsysteem leiden. Daarna leggen we uit hoe agro-ecologie kan toegepast worden op verschillende niveaus: van efficiënter toepassen van inputs tot het herverbinden met consumenten. Alles wordt geïllustreerd met sprekende voorbeelden.

U kan de presentatie hier  downloaden, in bewerkbare vorm en met de notities bij elk beeld. Zo kan u ze aanpassen aan elke situatie en doelgroep waarvoor u ze wil gebruiken. Een opname van de presentatie tijdens het ‘Inspiratiemoment Agro-ecologie voor leerkrachten secundair land- en tuinbouwonderwijs’ vindt u hier.

Tenslotte hebben we ook een aantal stellingen over agro-ecologie uitgewerkt. Bij elke stellingen werden al enkele argumenten voor en tegen opgesomd. U kan deze stellingen bijvoorbeeld gebruiken in een debatvorm, waarbij een groep in twee wordt verdeeld om tegen elkaar te discussiëren. U vindt deze stellingen hier.


bij