LLAEBIO

Partners van het CORE Organic Cofund ERAnet blijven verbonden in het CORE Organic Pleiades netwerk
COREOrganic ERANet consortium

Op 31 mei 2022 liep na een periode van 17 jaar het COREOrganic ERAnet ten einde. De Europese Commissie besloot om bestaande ERAnetten en dus ook het COREOrganic ERANet niet verder financieel te ondersteunen maar te vervangen door de zogenaamde Europese Partnerschappen. Verschillende partners binnen het COREOrganic ERAnet  beslisten de ervaring en expertise binnen het netwerk niet verloren te laten gaan en samen binnen het informele COREOrganic Pleiades netwerk verbonden te blijven. ILVO zal vanuit het LLAEBIO dit COREOrganic Pleiades netwerk verder blijven opvolgen.

Het ERA-NET CORE Organic ('Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems') - een netwerk van Europese ministeries en onderzoeksraden die onderzoek financieren ten behoeve van biologische voedsel- en landbouwsystemen – werd opgericht in 2004 en vierde ondertussen zijn 17e verjaardag. De voorbije jaren lanceerden de partners van dit ERANET zeven transnationale oproepen onder CORE Organic I, CORE Organic II, CORE Organic Plus en CORE Organic Cofund voor ongeveer 48 miljoen EUR aan financiering. Ook het Departement Landbouw en Visserij financierde binnen 5 COREOrganic onderzoeksoproepen Vlaamse onderzoekers in 9 projecten. Over deze 17 jaar samenwerking kan je  hier meer lezen.

Als coördinator van het Vlaamse Network voor onderzoek biologische landbouw en voeding  (NOBL) was ILVO nauw betrokken bij het ERAnet en zette het mee de thema’s voor de Vlaamse biolandbouw op de agenda. Verder ging ILVO samen met andere partners op zoek naar hoe projecten hun impact op de ontwikkeling van biologische landbouw en de ontwikkeling van onderzoek voor biologische landbouw op nationaal en Europees niveau kunnen vergroten. Er werd geëxploreerd waarom het ene project hierin succesvoller was dan het andere. Een reeks van aanbevelingen voor de nationale onderzoeksfinanciers binnen het COREOrganic-consortium en voor anderen betrokken bij de financiering van onderzoeksprogramma's en het selecteren van projecten werden hier geformuleerd.

Ondertussen besloot de Europese Commissie om bestaande ERAnetten en dus ook het COREOrganic ERANet niet verder financieel te ondersteunen maar te vervangen door de zogenaamde Europese Partnerschappen. Zo kwam op 31 mei een einde aan het officiële samenwerking binnen het COREOrganic Cofund ERANet. ICROFS, de coördinator van de verschillende COREOrganic ERANetten, besliste de ervaring en expertise binnen het netwerk niet verloren te laten gaan en de partners samen te houden binnen het informele COREOrganic Pleiades netwerk. Centraal binnen het Pleiades netwerk staat de kennisuitwisseling rond onderzoek voor de biologische landbouw. Nu de werking van NOBL binnen het Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw wordt verder gezet, blijft ILVO vanuit het LLAEBIO het COREOrganic Pleiades netwerk verder opvolgen.