Hoe zorgen we samen voor meer biodiversiteit in landbouwgebied?
De Noordzeeregio is een van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld, maar staat voor heel wat uitdagingen.
Bestuiving door insecten is in de Europese Unie 15 miljard euro waard. Het natuurlijk bestuivingsniveau kan zowel de opbrengst als de kwaliteit van de landbouwproducten beïnvloeden. Het aantal bestuivers neemt echter af in heel de regio. Verlies aan bloemrijke habitats en geschikte nestgelegenheid liggen aan de basis van deze terugval. De afname van wilde bestuivers heeft ook invloed op het voortbestaan van wilde planten en dieren die ervan afhankelijk zijn.
Ook de patrijs is een goede indicator voor de ecologische toestand van landbouwgebieden. In gebieden waar patrijzen goed gedijen, is er een hoge biodiversiteit en zijn de ecosysteemdiensten intacter.
Via de projecten PARTRIDGE en BEESPOKE werkten landbouwers, natuurverenigingen, jagers, onderzoekers en overheden samen om de haalbaarheid en het effect van ‘natuur- en diervriendelijke landbouwvoering’ op patrijzenpopulaties, wilde bestuivers en de biodiversiteit in het algemeen na te gaan.
De aanpak, het verloop en de resultaten van deze samenwerking willen we met een zo groot mogelijke groep van geïnteresseerden delen. Hoe meer we de verzamelde kennis delen, des te beter kunnen we samen de vele uitdagingen aanpakken die nog voor ons liggen. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat het beter gaat, met de landbouw, met de natuur, en zo ook met de mens en de maatschappij.
Programma
- 9.30u Ontvangst
- 10.00u Verwelkoming
- 10.05u: Waarom is een meer biodivers landbouwgebied nodig? (door Catherine Vanden Bussche en Wim Vandenrijt, Vlaamse Landmaatschappij (VLM))
- 10.30u Samen aan de slag
Hoe willen en kunnen we onze doelen bereiken? Welke maatregelen werken (niet)? Welk beheer passen we toe? Hoe werken we samen? (door Willem Vancolen, Inagro; Korneel Verslyppe, Boerennatuur; Wim Vandenrijt, VLM en Miel Cnuts, Hubertus Vereniging Vlaanderen) - 12.00u Broodjeslunch
- 13.00u Welke resultaten hebben we bereikt? (door Luc Debruyn en Fleur Petersen, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO); Laurian Parmentier en Ivan Meeus, UGent; Jens D’Haeseleer, Natuurpunt)
- 14.30u Koffiepauze
- 14.45u Wat denkt de landbouwer? (door Frank Stubbe, VLM)
- 15.15u Wat nemen we mee van deze dag?
Panel met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren delen hun bevindingen over deze dag en de voorgestelde resultaten - 16.00u Afsluiter
Gratis inschrijven via deze link kan tot en met 21 juni. Er is een maximum capaciteit van 200 personen.