LLAEBIO

LLAEBIO draait door

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Living Lab Agro-Ecologie & BIO
Plaats:
Online

maarten crivits

 

Het concept

 

Op ‘LLAEBIO draait door’ ontmoeten personen elkaar die werken rond agro-ecologie of biologische landbouw elkaar om de drie à vier maanden. Je kan er landbouwers, overheidsmedewerkers, onderzoekers, industriële en logistieke spelers, enz... verwachten.


Ook ditmaal laten we tijdens het event twee sprekers aan het woord over de resultaten van afgeronde projecten naar duurzame landbouwpraktijken en willen we elkaar hiermee inspireren. Daarnaast kan iedereen een oproeplanceren om samen te werken rond agro-ecologie of biologische landbouw, waarbij we samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Op die manier helpen we de verduurzaming in de sector samen vooruit.


Tot slot geven we vanuit het Living Lab voor Agro-ecologie en Biologische Landbouw een update van onze activiteiten en delen we het overzicht van de projectoproepen en andere mogelijke financieringsbronnen voor projecten rond agro-ecologie en biologische landbouw.


Je kan je tot 1 december inschrijven voor deze online meeting op de inschrijvingspagina.

 

Het programma

 

Tom Van NieuwenhoveTom Van Nieuwenhove (Inagro) - Digitalisatie in agro-ecologie

Om de landbouw verder te verduurzamen werkt Inagro aan een nieuw project: PATH2DEA. Het doel van het project is meer digitalisering in agro-ecologische landbouw mogelijk maken. Het project wil een robuuste kennisbasis opleveren in de vorm van een open source archief van digitale tools, apps en technologieën die agro-ecologische landbouw kunnen ondersteunen. Naast deze databank zal ook een goed afgestemde onderzoeks- en innovatiestrategie voor digitalisatie in agro-ecologie worden uitgewerkt. 

 

Laurence ClaerhoutLaurence Claerhout (Linked.farm) - webshops voor lokale producenten

Enkele jaren geleden begon Laurence met het delen van het verhaal van gelukkige boeren en getalenteerde producenten via een leuke en makkelijke website. Hun lekkerste boerenproducten werden aan schappelijke prijzen aangeboden op die website

Na dit systeem uit te rollen voor particulieren in Asse besloten ze hun ervaring ter beschikking te stellen van andere mensen. In Gent gingen ze aan de slag om B2B verkopen te organiseren onder de naam VANIER (vanier.gent). De verbeterde software en logistieke ervaring zorgden ervoor dat ze met de steun van stad Gent, snel aan de slag konden gaan. Dit project wekte dan weer interesse op in Leuven en Brussel en zo begonnen de lokale netwerken echt aan elkaar de linken.

 

Dylan FeyaertsDylan Feyaerts - Update van het Living Lab AE & BIO

In januari selecteerden we met geïnteresseerden in het living lab AE & BIO  een jaarthema, namelijk 'samenwerking in kortere ketens'. Rond dit thema worden verschillende activiteiten  georganiseerd in 2023. We hebben al een systeemanalyse achter de rug en delen de resultaten met jullie. Dylan blikt met jullie vooruit op bezoeken met jullie naar Waalse initiatieven rond ketensamenwerking in januari. Hij vertelt je wat we zullen bezoeken, hoe ze aan ketensamenwerking doen en voor wie deze uitstappen relevant zijn.

 


 

deelnemers aan de activiteit