Verdiepingscursus bedrijfseconomie
Verdieping bedrijfseconomie
DISCLAIMER: de eerste doelgroep zijn ex-Landwijzer studenten
Een goed doorzicht in de bedrijfseconomie en fiscaliteit van je eigen bedrijf is één van de sleutels tot een succesvolle, rendabele bedrijfsvoering.
Het is echter niet evident om dit op je ééntje (of met 2 of 3) te overzien of soms heb je nood aan feedback van collega’s of experten. Wij willen graag inspelen op deze nood bij afgestudeerde cursisten die hun eigen bedrijf runnen en bieden hiervoor een 4-delig vormingstraject aan.
Heb je nood aan een externe blik op je cijfers? Of weet je niet goed waar te beginnen om een overzicht te krijgen? Heb je reeds een overzicht maar wil je graag hulp bij het trekken van conclusies?
Welke verkoopkanalen zijn rendabel in jouw bedrijf en welke laat je beter vallen? Of is er een teelt die niet te verantwoorden valt op financieel vlak? Zou de rendabiliteit omhoog gaan moest er externe arbeid ingekocht worden?
Heb je nieuwe plannen voor je bedrijf en heb je nood aan uitwisseling over de rendabiliteit hiervan? Ben je van plan een nieuwe tak aan het bedrijf toe te voegen of een nieuwe samenwerking aan te gaan?
Al deze vragen zijn gepast in deze cursus. De blik van experten en de uitwisseling met collega-boeren kan tot nieuwe inzichten (of bevestiging) leiden. Zo ben je klaar om het nieuwe seizoen in te duiken met een helder (financieel) doel.
Volgende thema's komen aan bod :
- Rentabiliteit: arbeidsinkomen – sociale aspecten
- Bedrijfsontwikkeling: groei – investeringen – tewerkstelling
- Fiscaliteit: hoe kan ik mijn bedrijf fiscaal optimaliseren? Hoe werk ik aan mijn pensioenopbouw?
- Bedrijfsplannen bespreking
Concreet duiken we met een groep gevestigde boer(inn)en in deze thema’s, onder begeleiding van Koen Dhoore en Dries Nuytten (themadag fiscaliteit).We werken vraaggestuurd. We bespreken telkens een stukje theorie en - voor wie dit wenst - de cijfers en plannen van de deelnemers, met feedback van docent en mede-cursisten.
Doelpubliek
Bedrijfsleid.st.ers van biobedrijven (reeds langer gevestigd of startende).
We geven voorrang aan alumni van het Landwijzer Leertraject Bio- & BD-Landbouw. Indien er vrije plaatsen zijn, kunnen ook andere gevestigde landbouwers deelnemen. Als niet-alumni kan je je inschrijven als geïnteresseerde en krijg je 2 weken voor aanvang van de opleiding bericht of er plaats is of niet, waarna u zich definitief kan inschrijven.
Lesgevers en begeleiding
Koen Dhoore - hoofddocent bedrijfsbeheer bij Landwijzer
Dries Nuytten - Werkzaam bij boekhoudkantoor SBB
"Inzicht krijgen in de bedrijfsvoering van collega's aan de hand van hun cijfers of getuigenissen is een zeldzame en unieke kans. Je krijgt een spiegel voorgehouden die je meteen vooruithelpt in je eigen bedrijfsvoering. Ik ging er in elk geval zelf meteen mee aan de slag, het afgelopen jaar."
een ex-deelnemer
Data en locaties
De cursus vind plaats op volgende data:
- 22 december 2023
- 12 januari 2024
- 19 januari 2024
- 26 januari 2024
- Telkens van 10u-15u30
Locatie:
- De Landpoort
Kasteellaan 435
9000 Gent (makkelijk bereikbaar met de trein)
Cursusbijdrage
€ 150, factuur mogelijk op aanvraag.
Inschrijven kan enkel voor het geheel.
We adviseren aan (zakelijke) partners om samen deel te nemen, zodat iedereen een goed zicht krijgt op de cijfers. Speciaal daarvoor kan de 2e of 3e persoon van een bedrijf aan halve prijs deelnemen.
Inschrijven
Wil je deelnemen aan deze cursus, schrijf je dan hieronder in.
Minimum aantal deelnemers: 8, maximum 12
Deadline inschrijvingen: 15 december
Voorbereiding
We vragen je op voorhand je bedrijfseconomische situatie uit te werken aan de hand van de template die we ter beschikking stellen. Dit dient als leidraad doorheen het traject en hoeft niet perfect te zijn. Daarnaast zijn de boekhoudkundige resultaten ook handig om bij de hand te hebben.