LLAEBIO

Bedrijfsbezoeken: Maak van lokale voedselsystemen een succes! (landbouwers en keten)

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Living Lab Agro-Ecologie & BIO
Plaats:
Afspraak aan bushalte onder Brussel-Noordstation

winkel

 

Ga mee op maandag 18 december op bedrijfsbezoek en maak kennis met inspirerende bedrijven en initiatieven rond samenwerking in korte ketens. Schijf je in tot en met 14 december op deze pagina. De beschrijving van de samenwerkingsverbanden vind je onderaan dit artikel.

 

Doel van de excursie

Samenwerking tussen landbouwers, korte ketenspelers en consumenten aan een duurzamer landbouwsysteem kan verschillende voordelen bieden. Zo kan je in een goede samenwerking gemakkelijker

  • eerlijkere prijzen bekomen voor landbouwers
  • de diversiteit aan competenties spreiden over meerdere personen in de keten
  • een grotere diversiteit aan lokale producten in het aanbod opnemen
  • efficiëntie en logistiek verbeteren
  • grotere investeringen aangaan

Voor veel organisaties en bedrijven is het niet altijd duidelijk hoe samenwerking in de keten succesvol gerealiseerd kan worden. Om landbouwers en adviseurs uit alle deelsectoren (tuinders, akkerbouw en veehouderij) te inspireren tot vernieuwende samenwerkingsmodellen, organiseert het living lab voor agro-ecologie en biologische landbouw in samenwerking met BioForum, Voedsel Anders en CCBT op 18 december een excursie naar inspirerende voorbeelden voor samenwerking in de keten in Brussel en Wallonië. We brengen er onder andere in beeld hoe consumenten betrokken worden in voedselsystemen, hoe buurtwinkels mee investeren in landbouwbedrijven en hoe winkelpersoneel ingezet wordt op een landbouwbedrijf tijdens drukke periodes.


Doelgroep

Landbouwers, adviseurs en ketenspeler die interesse hebben in samenwerking.

Voor lokale en Vlaamse beleidsmedewerkers organiseren we een gelijkaardige excursie die focust op de rol van de overheid in deze initiatieven op 18 januari 2024. Geef een seintje aan llaebio@ilvo.vlaanderen.be als je je voor deze excursie zou willen inschrijven.

 

Het programma

9u30 Vertrek vanuit Brussel-Noord naar The Barn Etterbeek

10u00 The Barn Etterbeek

11u30 Vertrek naar CATL - Les Petits Producteurs

13u00 Lunch 13u30 Bezoek aan CATL - Les Petits Producteurs

15u00 Discussie onder de deelnemers

16u00 Vertrek naar Brussel-Noord

17u30 verwachte aankomst Brussel Noord

 

Inschrijven

Inschrijven kan via deze pagina tot en met 13 december. Voorrang wordt verleend aan landbouwers voor zover zij inschrijven voor 10 december. We vragen een bijdrage van 25 euro (20 euro voor leden BioForum) voor het vergoeden van transport- en lunchkosten. Je inschrijving is definitief bevestigd na overschrijven van 25 euro (20 euro leden BioForum) op rekeningnummer van BioForum TRIOBEBB - BE30 5230 8012 5311 met volgende vrije mededeling ‘LLAEBIO bedrijfsbezoek LB- naam bedrijf- aantal personen’


De initiatieven

 

The Barn

Quentin en Julien besloten in 2016 samen een gek project te beginnen: biologische voeding toegankelijker maken. Ze stelden een team van tien mensen samen om in mei 2017 de eerste winkel "The Barn Bio Markt" in Etterbeek te openen. Die dag braken ze hun eerste record: 500 klanten op één dag! De winkel in Sint-Gillis opent twee jaar later haar deuren, gevolgd door winkels in Elsene en Antwerpen in 2019, Jette in 2020 en Vanderkindere in 2021, Oudergem begin 2023 en binnenkort een nieuwe markt in Schaarbeek.

Vijf jaar later zijn ze met een trots team van 120 Barners (medewerkers) met wie ze hun passie voor duurzame voeding delen en die leren om het verhaal van de fantastische vaklui achter onze producten in de winkel te koesteren, te begrijpen en te delen. Elke dag proberen ze verder te gaan in hun samenwerking met Barners en producenten door ontmoetingen uit te lokken, bezoeken te organiseren of Barners voor te stellen hun handen vuil te maken door tijdens de zomer zelf in de gewassen van producenten te werken.

Bij The Barn zijn ze van mening dat ze een nieuwe manier van werken hebben ingevoerd, die beantwoordt aan de oorspronkelijke behoeften: een perfecte mix van operationeel en intellectueel, kwaliteitsvol klantencontact en kwaliteitsproducten. Samen met landbouwers en consumenten werkt de keten van buurtwinkels aan:

Ceinture Aliment-Terre Liégeoise - Les Petits Producteurs

Ceinture Aliment-Terre Liégeoise (CATL) is een project dat de drijvende krachten van de Luikse regio mobiliseert voor de ontwikkeling van een korte, ecologische voedselvoorzieningsketen. Het CATL dat werd gelanceerd in november 2013 door een coalitie van burgers, landbouwers, overheid en ketenactoren, heeft de basis gelegd voor een actieplan met als doel het aandeel van lokale voeding die in de provincie Luik wordt geconsumeerd aanzienlijk te doen groeien.

Tegen de trend in van het verdwijnen van een groot aantal landbouwbedrijven en globalisering in de landbouw, ontstonden er concrete projecten voor productie, opleiding, verwerking en steun bij het opstarten van ketensamenwerking, vaak met een voorkeur voor de coöperatieve vorm, en veel consumenten organiseerden zich ter ondersteuning van de lokale landbouw. Nieuwe projecten liggen op de tekentafel, zoals catering op korte afstand voor collectieve keukens en lokale verwerkingshallen voor landbouwproducten.

Sinds de lancering van het initiatief richtte CATL een vijftiental nieuwe coöperaties op die het hele spectrum van de voedingssector bestrijken en die een zeer aanzienlijke toename (meer dan een verdubbeling) van het aantal tuinders in de provincie Luik betrekken. Les Petits Producteurs [LPP] is één van die coöperaties met een sociaal oogmerk die meer dan honderd coöperanten verenigt. De coöperatie verkoopt biologische producten van hoge kwaliteit tegen eerlijke prijzen. Om dit te doen, garandeert ze dat producenten niet zullen onderhandelen over de prijzen en verbindt ze zich ertoe om ze onmiddellijk te betalen.

In de winkels van LPP vind je fruit, groenten, vlees, kaas en een breed assortiment bulkproducten, maar ook biologische huishoudelijke producten: kortom, dit brede assortiment betekent dat je al je boodschappen bij één verkooppunt kunt doen.