Maak van lokale voedselsystemen een succes! (beleid en onderzoek)
Lokale en regionale beleidsmakers kunnen mee het succes bepalen van lokale, veerkrachtige voedselketen. Laat je inspireren en ga op donderdag 18 januari 2024 mee op bezoek bij inspirerende initiatieven over samenwerking in lokale voedselketens. Schrijf je in op deze pagina.
Doel van de excursie
We willen tonen hoe beleid lokale ketenspelers zoals landbouwers, buurtwinkels, brouwerijen, markten, horeca, scholen, enz. kan aanzetten tot meer samenwerking. Samenwerking tussen spelers in de voedselketen kan namelijk veel voordelen bieden. Zo kan je gemakkelijker:
- Het lokale karakter van producten in de verf zetten
- Meer gezonde producten in het aanbod opnemen
- Eerlijkere prijzen bekomen voor lokale landbouwers
- Een efficiënte logistiek realiseren met minder transport
- Grote investeringen aangaan in infrastructuur en natuurvriendelijke landbouwers
Voor veel organisaties en bedrijven is het niet duidelijk op welke manier bovenstaande doelen met succes gerealiseerd kunnen worden door samenwerking. Om jullie te inspireren over de manier waarop beleidsprogramma's samenwerking tussen lokale ketenspelers kunnen ondersteunen, organiseert het living lab voor agro-ecologie en biologische landbouw samen met BioForum, Voedsel Anders en CCBT op 18 januari 2024 een excursie naar inspirerende voorbeelden in Wallonië. We laten lokale beleidsmakers aan het woord en tonen hoe de Waalse overheid landbouwers stimuleert om samen investering aan te gaan, en hoe de stad Luik een platform coördineert waar samen aan een lokaal voedselsysteem wordt gewerkt. De onderliggende beleidsprogramma's en (financierings)criteria komen uitgebreid aan bod.
Het programma
9u30 Vertrek vanuit Brussel-Noord
10u30 Bezoek aan Cultivaé
13u00 Lunch
13u30 Bezoek aan de Ceinture Aliment-Terre Liègeoise
15u00 Discussie onder de deelnemers
17u30 Voorziene aankomst Brussel Noord
Doelgroep
De activiteit richt zich op lokale en Vlaamse beleidsmedewerkers en onderzoekers. We brengen voornamelijk in beeld hoe het beleid onderstaande initiatieven ondersteund heeft met beleidsprogramma's en welke (financierings)criteria ze hanteren om dit soort initiatieven te ondersteunen en op te volgen. We reserveren enkele plaatsen voor landbouwers die Cultivaé wensen te bezoeken.
Inschrijven
Inschrijven kan op deze pagina tot en met 13 januari 2024. Je inschrijving is definitief bevestigd na overschrijven van 40 euro met behulp van de QR-code in het inschrijvingsformulier.
Schrijf je hier in!
De initiatieven
Cultivaé
De medewerkers van verwkerkings- en opslagcoöpereratie Cultivaé zijn rasechte ondernemers met diepe wortels in de landbouwwereld. Ze innoveren met landbouwers die pioniers zijn in agro-ecologie of met nieuwe gewassen experimenteren. Met die landbouwers ontwikkelen ze een traject waar nieuwe technieken getest worden en langzaam worden opgenomen in de bedrijfsvoering. Ze geven graag hun successen door aan andere landbouwers die klaar zijn om de eerste stap te zetten naar het herstellen van bodems en het opnieuw lokaliseren van de productie van bakgranen, brouwersgerst en eiwitgewassen in België.
Het doel is om graan van hoge kwaliteit te leveren voor gebruik in lokale voeding. Om dit te bereiken, creëert Cultivaé een cultuur van samenwerking tussen boeren, landbouwkundigen en verwerkers om nieuwe kennis te ontwikkelen die de kwaliteit van de gewassen kan garanderen.
Cultivaé investeert in hulpmiddelen voor het analyseren, drogen, sorteren en classificeren van graan. Dit alles om een zo hoog mogelijke graankwaliteit te kunnen garanderen aan afnemers. Transparantie en traceerbaarheid in elke fase van de toeleveringsketen is de sleutel tot het succes van Cultivaé. Ze willen opnieuw een vertrouwensrelatie opbouwen waarin mensen centraal staan. Ze werken samen met ongeveer honderd boeren die waarde willen toevoegen aan hun gewassen in de menselijke voeding door agro-ecologische landbouwpraktijken te ontwikkelen. Hierbij hebben ze de ambitie om 50.000 ton per jaar te verwerken.
Daarnaast werken ze ook aan een eerlijke prijs voor de boer en voor elke partner in de keten. Ze geloven dat een eerlijke prijs meer speelruimte creëert voor landbouwers om voor de bodem te zorgen, hetgeen iedereen uiteindelijk ten goede komt.
Tot slot stimuleert men kennisuitwisseling tussen boeren en de sector met agronomen en verwerkers om elkaars werk en noden te integreren in één keten. Daartoe organiseert men professionele bijeenkomsten, bezoeken, evenementen, enz. enz.
Ceinture Aliment-Terre Liégeoise
De Ceinture Aliment-Terre Liégeoise (CATL) is een project dat de drijvende krachten van de Luikse regio mobiliseert voor de ontwikkeling van een korte, duurzame voedselvoorzieningsketen. Het CATL werd gelanceerd in november 2013. Toen legde een coalitie van burgers, landbouwers, overheid en ketenactoren de basis voor een actieplan om het aandeel van lokale voeding dat in de provincie Luik wordt geconsumeerd aanzienlijk te doen groeien.
Tegen de trend in van het verdwijnen van een groot aantal landbouwbedrijven en globalisering in de landbouw, ontstonden er concrete projecten voor productie, opleiding, verwerking en steun bij het opstarten van ketensamenwerking, vaak met Sinds de lancering van het initiatief richtte CATL een vijftiental nieuwe coöperaties op die voor een aanzienlijke toename (meer dan een verdubbeling) van het aantal tuinders in de provincie Luik zorgde.
Het intiatief wordt sterk ondersteund door de lokale overheid, metropool Luik. Dit gebeurde onder andere door de oprichting van de Conseil Politique Alimentaire (CPA). Dit is een overleg- en coördinatieorgaan gewijd aan alle actoren in het voedselsysteem in de 24 gemeenten van het administratief Arrondissement Luik Métropole. De CPA wil de transitiie naar een veerkrachtig en duurzaam voedselsysteem in het Luikse metropoolgebied versterken en meer inclusief maken. De praktische coördinatie ervan worden gezamenlijk uitgevoerd door het CATL en Liège Métropole, met de deskundige steun van de ULiège.
- De CPA is onder andere belast met:
- Het wegwerken van ontbrekende infrastructuur of diensten in lokale voedselketens
- Sensibiliseringsacties om duurzaam voedsel te promoten
- Organiseren van opleidingen voor duurzame voedingsberoepen
- Het bevorderen van duurzaam voedsel en korte toeleveringsketens in gemeenschapskeukens.