LLAEBIO draait door & uitreiking thesisprijs
Wees welkom!
Je bent van harte welkom tijdens het volgende 'LLAEBIO draait door'-moment op donderdagnamiddag 27 februari 2025 van 12u00 tot 16u00! Je kan je tot 24 februari 2025 inschrijven voor deze fysieke bijeenkomst op deze inschrijvingspagina.
Meer info over het concept van deze bijeenkomst vind je onder het programma.
Het Programma
12u00 Broodjeslunch
13u00 Intro en kennismaking
13u15 Bart Thoelen – Berekend omschakelen naar bio
Omschakelen naar bio kan tijdens de omschakelingsjaren een grote impact hebben op het bedrijfsrendement. Gedurende twee boekjaren werden zeven omschakelaars met elk een eigen omschakelstrategie opgevolgd. Aan de hand van geanonimiseerde cases lijsten we kritische succesfactoren in het omschakelen naar bio op.
13u40 Update van het living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw - Dylan Feyaerts
Landbouwers die willen starten met agro-ecologische of biologische praktijken stuiten vaak op een gebrek aan afzetkanalen. Een mogelijke oplossing ligt in samenwerking met elkaar of anderen om samen een nieuwe keten te ontwikkelen. Helaas botsen deze samenwerkingsverbanden vaak op beleidsmatige obstakels. Tijdens een co-creatief proces identificeerde het Living Lab Agro-Ecologie en Biologische landbouw (LLAEBIO) zes uitdagingen en formuleerde het vijftien adviezen voor succesvolle ketensamenwerking .
14u10 Pauze
14u20 Presentatie genomineerden thesisprijs agro-ecologie en biologische landbouw en uitreiking van de prijs aan de winnaar
Eind 2024 selecteerde het Vlaams BioKennisNetwerk samen met Boerenbond en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij uit de ingezonden kandidaturen een winnaar voor de beste thesis agro-ecologie en biologische landbouw editie 2023-2024. De uiteindelijk winnaar wordt hier bekend gemaakt! De winnaar zal de resultaten van het onderzoek eveneens voorstellen.
15u30 Rondgang op CSA De Klepper
De Klepper is een CSA (Community Supported Agriculture)-boerderij, vaak zelfoogstboerderij of plukboerderij genoemd, in Wolvertem (Meise). CSA houdt in dat de oogst en de kosten worden ‘gedeeld’. De landbouwer verzorgt de teelt van biologische groenten en fruit. De ‘deelnemers’ kopen een ‘boerderijaandeel’ en kunnen daarvoor een jaar rond hun aandeel bio groenten en/of fruit ‘plukken’ op het veld, ophalen in de vorm van een wekelijks pakket of een combinatie van beide. De boeren (Sigrid en Dave) voorzien de deelnemers dus in lekkere en gezonde seizoensgroenten en -fruit. Bio en lokaal geteeld met respect voor het milieu.
16u30 Einde
Het concept
Op ‘LLAEBIO draait door’-activiteiten ontmoeten enthousiastelingen voor agro-ecologie of biologische landbouw elkaar om de drie à vier maanden. Je kan er landbouwers, overheidsmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, industriële en logistieke spelers verwachten.
Ook ditmaal laten we tijdens het event drie sprekers aan het woord over de resultaten van projecten naar duurzame landbouwpraktijken en willen we elkaar hiermee inspireren. Daarnaast kan iedereen een oproep lanceren om samen te werken rond agro-ecologie of biologische landbouw, waarbij we samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Op die manier helpen we de verduurzaming in de sector samen vooruit.
Zo geven we ook vanuit het Living Lab voor Agro-ecologie en Biologische Landbouw een update van onze activiteiten en delen we zoals altijd het overzicht van de projectoproepen en andere financieringsbronnen voor projecten rond agro-ecologie en biologische landbouw.
Je kan je tot 24 februari 2025 inschrijven voor deze fysieke bijeenkomst op deze inschrijvingspagina.